This event is endorsed
and organized by

The 2nd EAI International Conference on IoT in Urban Space

May 24–25, 2016 | Tokyo, Japan

Note:

  • Each full paper has 20 minutes for presentation, and 5 minutes for Q&A.
  • Each short paper ([NOTE]) has 12 minutes for presentation, and 3 minutes for Q&A.

Best Paper Nominees

  • Julio De Melo Borges, Matthias Budde, Till Riedel and Michael Beigl. EstaVis: A Real-World Interactive Platform for Crowdsourced Visual Urban Analytics
  • Alessandro Venerandi, Giovanni Quattrone and Licia Capra. Guns of Brixton: which London neighborhoods attract criminal groups?
  • Eduardo Graells-Garrido and Diego Saez-Trumper. A Day of Your Days: Estimation of Individual Daily Journeys Using Mobile Data to Understand Urban Flow

Best Note Nominees

  • Julio Borges, Till Riedel and Michael Beigl. Urban Anomaly Detection: a Use-Case for Participatory Infra-Structure Monitoring
  • Kazuki Wakasa and Shinichi Konomi. Weaving Urban Spaces through Visible Green to Increase the Awareness of Green Networks
  • John Moore, Gerd Kortuem, Andrew Smith, Niaz Chowdhury, Jose Cavero and Daniel Gooch. DevOps for the Urban IoT
  • Jan-Frederic Markert, Matthias Budde, Gregor Schindler, Markus Klug and Michael Beigl. Private Rendezvous-based Calibration of Low-Cost Sensors for Participatory Environmental Sensing

May 24th (Tuesday), 2016

Time Title
8:30-9:15
(45 min.)
Registration opens
9:15-9:30
(15 min.)
Welcome & Conference Opening Remarks
9:30-10:30
(60 min.)

1st Keynote - Prof.Licia Capra (University College London)
Data-driven Urban Planning and Policy Making: Opportunities and Challenges

Session Chair: Takuro Yonezawa (Keio University)

10:30-11:00
(30 min.)
Coffee Break & Networking
11:00-12:20
(80 min.)
Technical Session 1: Urban Mobility

Session Chair: Masaki Ito (The University of Tokyo)

  •  Best paper nominee "A Day of Your Days: Estimating of Individual Daily Journeys Using Mobile Data to Understand Urban Flow", Eduardo Graells-Garrido (Telefónica I+D) and Diego Saez-Trumper (EURECAT).
  • "Location History Knows What You Like: Estimation of User Preference from Daily
     Location Movement"
    , Shinnosuke Wanaka (The University of Tokyo) and Kota Tsubouchi (Yahoo Japan Corporation).
  • [NOTE]"Crowd Geofencing", Shinichi Konomi and Tomoyo Sasao (The University of Tokyo).
  • [NOTE]"Defining Rules Among Devices in Smart Environment Using an Augmented Reality Headset", Heonjin Park, Kyle Koh (Seoul National University), Yuri Choi (Samsung Electronics), Han Joo Chae, Jeongin Hwang and Jinwook Seo (Seoul National University).
12:20-14:00
(100 min.)
Lunch
14:00-15:40
(100 min.)
Technical Session 2: Data Driven Urban Planning

Session Chair: Fahim Kawser  (Bell Labs)

  •  Best paper nominee "Guns of Brixton: which London neighborhoods host gang activity?"Alessandro Venerandi, Giovanni Quattrone and Licia Capra (University College London).
  • "Understanding the Impact of Geographical Context on Subjective Well-Being of Urban Citizens"Afra Mashhadi, Sourav Bhattacharya and Fahim Kawsar (Bell Labs).
  • [NOTE]"Urban Anomaly Detection: a Use-Case for Participatory Infra-Structure Monitoring"Julio Borges, Till Riedel and Michael Beigl (Karlsruhe Institute of Technology).
  • [NOTE]"A Context-Aware Recommender System Framework for IoT based Interactive Digital Signage in Urban Space"Mengru Tu, Yi-Kuo Chang and Yi-Tan Chen (National Taiwan Ocean University).
  • [NOTE]"Where is the Money Made? An Interactive Visualization of Profitable Areas in New York City"Keven Richly and Ralf Teusner (University of Potsdam).
15:40-16:00
(20 min.)
Coffee Break & Networking
16:00-17:00
(60 min.)

Panel Discussion

Confirmed Speakers: Lynette Widder,  Hide Tokuda, Toshikazu Seto, Fahim Kawsar

Session Chair: Afra Mashhadi (Bell Labs)

17:00-18:30
(90 min.)
End of first day and moving together to Banquet place
18:30-20:30
(120 min.)
Social Event – Conference Dinner at Japanese Traditional Boat
http://www.tatukin.com

 

May 25th(Wednesday), 2016

Time Title
9:00-9:30
(30 min.)
Registration opens
9:30-10:30
(60 min.)

2nd Keynote - Prof.Ryosuke Shibasaki (The University of Tokyo)
Getting Overview of Cities with IoT; A Key of Successful Application for Better City Management

Session Chair: Kota Tsubouchi (Yahoo! Research)

10:30-11:00
(30 min.)
Coffee Break & Networking
11:00-12:20
(80 min.)
Technical Session 3: Urban meets Social Network

Session Chair: Till Riedel (KIT)

  • "City Happenings into Wikipedia Category: Classifying Urban Events by Combining  Analyses of Location-based Social Networks and Wikipedia", Shoya Sato, Takuro Yonezawa, Jin Nakazawa (Keio University), Hitoshi Kawasaki, Ken Oota, Hiroshi Inamura (NTT Docomo Inc.) and Hideyuki Tokuda (Keio University)
  • "Weaving Urban Spaces through Visible Green to Increase the Awareness of Green Networks", Kazuki Wakasa and Shinichi Konomi (The University of Tokyo).
  • [NOTE]"Where Are You Talking From?: Estimating the Location of tweets Using Recurrent Neural Networks", Makoto Kawano and Kazuhiro Ueda.
  • [NOTE]"Decision Tree Analysis of Tourists' Preferences Regarding Tourist Attractions Using Geotag Data from Social Media", Takashi Nicholas Maeda (The Universityof Tokyo), Mitsuo Yoshida (Toyohashi University of Technology), Fujio Toriumi and Hirotada Ohashi (The Universityof Tokyo).
12:20-14:00
(100 min.)
Lunch
14:00-15:45
(105 min.)
Poster & Demo Session

  • "BlueParking: An IoT based Parking Reservation Service for Smart Cities" , Mohammad Amin Taherkhani, Ryoma Kawaguchi (Keio University), Navid Shirmohammad (Islamic Azad University) and Masaaki Sato (Keio University).
  • "Clustering for Road Damage Locations Obtained by Smartphone Accelerometers", Junji Takahashi, Daichi Shioiri, Yuki Shida, Yusuke Kobana, Ryuji Suzuki, Yuto Kobayashi, Naoya Isoyama, Guillaume Lopez and Yoshito Tobe (Aoyama Gakuin University).
  • "Dynamic Polling Algorithm for Low Energy Garbage Level Measurement in Smart Trash Bin", Slamet Kristanto, Takeshi Yashiro, Noboru Koshizuka and Ken Sakamura (The University of Tokyo).
  • "Clustering for collaborative processing in IoT network", J Sathish Kumar and Mukesh A Zaveri (Sardar Vallabhbhai National Institute of Technology).
  • "Spatial Behaviors of Individuals in Cities: Case Studies in Data Tracking and Scaling", Lynnette Widder (Columbia University), Joy Ko (Rhode Island School of Design Department of Architecture), Jessie Braden (Pratt Institute Spatial Analysis/Visualization Initiative) and Kyle Steinfeld (University of California, Berkeley).
  • "How to Build Infrastructureless Information-Centric Wireless Spaces using Autonomous Hubs", Marat Zhanikeev (Tokyo University of Science).
  • "Communal Parameters: A Study into Using Community-wide Learned Prediction Models in Individual Users", Dunstan Matekenya, Masaki Ito (The University of Tokyo), Werner Creixell (Santa Maria University), Ryosuke Shibasaki and Kaoru Sezaki (The University of Tokyo).
  • "Localization for Collaborative Processing in the Internet of Things Framework", Saurabh Kumar Pandey and Mukesh A Zaveri (Sardar Vallabhbhai National Institute of Technology).
  • "An Easy Infrastructure Management Method Using On-Board Smartphone Images and Citizen Reports by Deep Neural Network", Hiroya Maeda, Yoshihide Sekimoto and Toshikazu Seto (The University of Tokyo).
15:45-16:00
(15 min.)
Coffee Break & Networking
16:00-17:20
(80 min.)
Technical Session 4: Urban Systems

Session Chair: Shin’ichi Konomi (The University of Tokyo)

  •  Best paper nominee "EstaVis: A Real-World Interactive Platform for Crowdsourced Visual Urban Analytics", Julio De Melo Borges, Matthias Budde, Till Riedel and Michael Beigl (Karlsruhe Institute of Technology).
  • ""...when you're a Stranger": Evaluating Safety Perceptions of (un)familiar Urban Places" Martin Traunmueller, Paul Marshall and Licia Capra (University CollegeLondon).
  • [NOTE]"DevOps for the Urban IoT", John Moore, Gerd Kortuem, Andrew Smith, Niaz Chowdhury, Jose Cavero and Daniel Gooch (The Open University).
  • [NOTE]"Private Rendezvous-based Calibration of Low-Cost Sensors for Participatory Environmental Sensing", Jan-Frederic Markert, Matthias Budde, Gregor Schindler, Markus Klug and Michael Beigl (Karlsruhe Institute of Technology).
17:20-17:45
(25 min.)
Conference Closing
Best Paper / Best Poster